După doar două ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai aşteptate evenimente cinematografice ale toamnei. Întâlniri cu regizori străini premiaţi la Cannes, masterclass-uri şi proiecţii în premieră ale unor filme premiate care au rulat în prestigiosul festival – sunt câteva dintre propunerile celei de-a treia ediţii pentru iubitorii de cinema. Festivalul va avea loc între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.
Peste 50 de lung și scurt metraje se vor regăsi anul acesta în program, în jur de 15 fiind premiere naționale ale unor filme din selecția oficială pe 2012 a Festivalului de la Cannes. În cazul unora dintre ele, nedistribuite în cinematografele din România, Les Films de Cannes à Bucarest va fi o şansă unică pentru cinefili. Pe lângă titlurile străine, filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, pe ecranele Cannes-ului, şi care pot fi văzute rareori de spectatorii din România, vor fi readuse în atenţia publicului.
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest le dă întâlnire iubitorilor de film la Meeting Point, în holul Institutului Francez. Pe toată perioada evenimentului, spectatorii vor avea ocazia să-i întâlnească pe invitaţii români şi străini, să participe la dezbateri şi să se împrietenească, în pauzele dintre proiecţii, la o cafea.
„7 Days in Havana”, un fascinant portret colectiv al Havanei de astăzi, semnat de șapte dintre cei mai în vogă cineaști ai momentului, și „După Dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, vor deschide, respectiv închide cea de-a treia ediție a evenimentului.
Şapte regizori diferiți, cu viziuni și sensibilități distincte, au privit Havana prin ochiul aparatului de filmat, într-un moment de cotitură al existenţei sale. Rezultatul e un portret complex și eclectic, la fel ca viața capitalei cubaneze, aflată în plină schimbare. Filmul colectiv a fost proiectat în selecţia oficială pe 2012 a Festivalului de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, și va rula în premieră naţională vineri, 19 octombrie, la Cinema Studio, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul va fi distribuit în România de Independența Film.
Benicio del Toro descoperă că „orice este posibil” noaptea, în Havana, prin ochii unui turist care îşi ia drept ghid un taximetrist, în „El Yuma”, argentinianul Pablo Trapero face un „Jam Session”, împrietenindu-l pe Emir Kusturica cu un şofer care se dovedeşte un excelent trompetist, în timp ce Julio Medem îşi pune personajul feminin în faţa deciziei de a părăsi Havana, în „Cecilia’s Temptation”. Despre uimirile şi tentaţiile pe care le experimentează un nou-venit vorbeşte Elia Suleiman în „Diary of a Beginner”, Gaspar Noé „exorcizează” o adolescentă lesbiană în „Ritual”, Juan Carlos Tabio surprinde paradoxurile vieţii cotidiene în Havana în „Dulce Amargo”, iar Laurent Cantet, premiat cu Palme d’Or în 2008 cu „Entre les murs”, urmăreşte o femeie care are o revelaţie religioasă şi vrea să sape o fântână lângă clădirea în care locuieşte, în „La Fuente”.
În închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, joi, 25 octombrie, la Cinema Studio, spectatorii vor avea ocazia să vadă, în avanpremieră, cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri”. Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare – un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur – la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.
„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.
„După dealuri” are distribuitori în peste 30 de ţări, iar din mai încoace, când a fost premiat la Cannes, îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto – în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.
Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.
Partenerii evenimentului sunt Orange România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova București, Camera de Comerț și Industrie, Franceză și Agricultură în România (CCIFER), Hotel Epoque.
Mașina oficială a evenimentului va fi Noul BMW Seria 7.
Noutățile, informațiile despre bilete și programul Les Films de Cannes à Bucarest vor putea fi consultate pe site-ulwww.filmedefestival.ro.
Pentru detalii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa [email protected] sau la 0720 722 107. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.