Presiunea colegilor, intimidarea, violența sunt doar câteva probleme ale adolescenților și au fost mereu. Doar că pentru copiii de astazi internetul și social media au dus interacțiunea socială la un cu totul alt nivel. La ce să fii atent ca părinte și cum să reacționezi.
Nu ne naștem cu abilități sociale. Începem să le învățăm ca bebeluși, de îndată ce devenim conștienți de alți oameni. Apoi, ca și copii și, mai încolo, ca adulți, continuăm să învățăm și să folosim aceste abilități pe tot parcursul vieții noastre. La început, aceste abilități sociale sunt foarte simple. Un copil învață să răspundă zâmbetului mamei sale sau să-și aștepte rândul în timp ce se joacă cu ceilalți. Dar, pe măsură ce copilul crește, are nevoie de abilități sociale mai dezvoltate pentru a se înțelege cu alte persoane. Comportamentul social „corect” depinde de vârsta lui. Dacă aștepți de la el mai mult decât poate face la anumită vârstă, amândoi veți fi dezamăgiți. Dacă la 2 ani, spre exemplu, ar trebui să știe să se joace alături de alți copii, să imite părintele în acțiuni simple, la 3 ani să fie conștient de sentimentele celorlalți, la 5 ani ar trebui să fie capabil să înțeleagă regulile și să deosebească binele de rău, să poată exprima ceea ce simte.
Școala abilităților sociale este acasă, în familie
Copiii învață mai întâi abilități sociale urmărind modul în care părinții și membrii familiei se comportă unul cu celălalt. Apoi crește și învață alte abilități din joaca împreună cu ceilalți copii: să urmeze instrucțiunile, să coopereze, să facă cu rândul și să împartă. Jocul îi ajută pe copiii mici să-și înțeleagă propriile emoții, să se simtă mândri de ceea ce pot face și să-și dezvolte un sentiment de cine sunt. În comunitate, în afara casei lor și a familiei extinse, copiii învață modalități de a relaționa cu oamenii din afara familiilor lor. În lumea mai largă care li se deschide, copiii învață să practice răspunsuri diferite la situații și moduri diferite de a face lucrurile. Ei dezvoltă abilități sociale pe măsură ce își descoperă propriile puncte forte și puncte slabe… [continuare]
Accesați articolul integral pe hotnews.ro