Film
FilminfoFestival

De ce nu este dorit Astra Film Festival de catre Primaria Sibiului?

Recenta excludere a Festivalului internațional de film documentar de la Sibiu, ASTRA FILM FESTIVAL, din agenda culturală a orașului – în urma unui proces marcat de nereguli, gafe, explicații cusute cu ață albă și tergiversări, e un semnal din partea Primăriei că dorește eliminarea evenimentului din viața culturală a Sibiului.

Apare întrebarea legitimă: de ce?
De ce ar dori edilii orașului desființarea unui eveniment care a adus doar beneficii peisajului cultural și imaginii Sibiului? Cui folosește dispariția Astra Film Festival din agenda culturală? Cum se justifică înlocuirea unui festival consacrat de nivel mondial cu evenimente mărunte sau prea puțin culturale?
Astra Film Festival și-a început existența în 1993, ca un act cultural inedit pentru Sibiu și pentru România; a adus în atenție un produs cultural necunoscut în România anilor ’90, cinematograful documentar, care este cotat acum ca cel mai interesant gen cinematografic pe plan mondial; a transformat Sibiul, oraș fără tradiție în evenimente cinematografice, în destinație pentru cineaști și cinefili din Europa și din toată lumea.
După 21 de ani și după o ediție aniversară distinsă cu Marele Premiu al Secțiunii ”Proiecte culturale și festivaluri” la Gala Premiilor Radio România Cultural, Astra Film Festival este declarat indezirabil de către Primăria Sibiului, care se ascunde în spatele comisiei de evaluare a proiectelor, conform căreia proiectul Astra Film Festival 2014 nu a întrunit punctajul minim necesar pentru a fi eligibil.
Criteriile grilei de evaluare se referă la originalitate, factorul de excelenţă culturală (artişti, personalităţi, evenimente, invitaţi, rezultate), relevanţa proiectului pentru contextul cultural local, experienţa managerială şi capacitatea de implementare, rezultatele, impactul şi sustenabilitatea proiectului cultural propus, sau la audienţa proiectului: impactul asupra grupurilor ţintă, public estimat, acoperirea în mass-media. Performanțele Astra Film la toate aceste criterii sunt de domeniul public.
Comisia care a evaluat Astra Film Festival sub ”nota de trecere” a fost compusă din:
– Hermann Gerold (profesor de chimie), director al Liceului Brukenthal – președintele comisiei;
– Ioana Turcu, inspector de specialitate la Serviciul de Promovare şi Dezvoltare în Cultură şi Turism;
– Mihaela Grigoraș, manager la Teatrul pentru Copii și Tineret GONG Sibiu;
– Ada Tănase, director al Centrului Cultural German Sibiu;
– Adrian Tibu, PR, Teatrul Naţional Radu Stanca.
Astra Film a depus o contestație imediat după anunțarea rezultatelor, o altă comisie urmând să re-evalueze proiectul. Răspunsul primit a fost incomplet, iar comunicarea lui, tergiversată până în ultima clipă (documentul a fost înregistrat la Primărie în 25 martie – ultima zi de soluționare a contestațiilor, dar expediat prin poștă abia în 26 martie și sosit la destinație în 28 martie!). În răspuns, nu ni se comunică punctajele obținute pe grila de evaluare și nici componența comisiei de soluționare a contestațiilor.
Dacă întreaga procedură ar fi decurs corect și cu bună-credință, nu vedem niciun motiv pentru care aceste informații ar trebui ținute secrete. Dimpotrivă, fiind vorba de fonduri publice și de interes general pentru viața culturală a orașului, cu toții avem dreptul la explicații.
De curând, dl. primar Klaus Iohannis a sugerat că finanțarea Festivalului internațional de film de la Sibiu ar trebui să revină exclusiv Consiliului Județean Sibiu. Precizăm că un eveniment internațional de amploarea Astra Film Festival nu se poate finanța din sursă unică, iar cererea de finanțare depusă la Primăria Sibiu a fost formulată de către Fundația Astra Film, în calitatea sa de co-organizator al evenimentului, cu respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate.
Astra Film va face toate demersurile pentru a obține de la Primăria Sibiu motivația reală a excluderii Festivalului internațional de film documentar din agenda culturală și pentru recunoașterea locului pe care îl merită în viața culturală a Sibiului.
Astra Film a lansat o petiție online împotriva încercării de desființare a Festivalului internațional de film de la Sibiu. Iată câteva comentarii:
“Festivalul ASTRA e unul dintre cele mai credibile și apreciate la nivel internațional demersuri culturale ale României. E important să fie păstrat.”
Dan Dimancescu, SUA
Consul Onorific al României la Boston
“A ucide un festival este ca şi cum s-ar vărsa sângele societății!
Astra Film Festival a dovedit în cei 20 de ani de existenţă, experienţa sa în selectarea celor mai bune documentare din România şi din străinătate pentru publicul său – inclusiv pentru tânăra generaţie. Selecţia acestui festival este internaţional apreciată!
Astra Film Festival trebuie să trăiască! Astra Film Festival va trăi!”
Thierry Garrel, Franţa
Preşedinte al Departamentului Documentar, Televiziunea ARTE France
“Am descoperit Sibiul după ce am aflat de Astra Film Festival, un festival binecunoscut cineaștilor documentariști din toată lumea. Am venit la festival acum doi ani și am rămas  trei săptămâni încheiate la Sibiu, un oraș pe care am ajuns să-l iubesc. Dacă n-ar fi fost Astra Film Festival, n-aș fi ajuns niciodată la Sibiu. E dincolo de puterea mea de înțelegere motivul pentru care Primăria retrage sprijinul financiar acestui festival, care a pus Sibiul pe harta culturală a lumii și atrage vizitatori care cheltuiesc bani în zonă. Aveam o foarte bună impresie despre conducătorii Sibiului, dar, din nefericire, o asemenea știre îmi schimbă opinia. Într-un moment în care România nu sunt prea multe lucruri bune prtin care România să fie recunoscută la nivel internațional, Astra Film e asemeni unui far  ce transmite semnalul luminos al culturii, lucru de care oamenii din Sibiu și din România în general ar trebui să fie mândri. De ce distrug politicienii din România cu atâta ușurință un lucru bun, construit în mulți ani de zile??”
Ed Moschitz, Austria
Cineast, Profesor la Universitatea din Krems
Întreaga listă a semnatarilor petiției și toate comentariile se pot vedea aici http://www.petitieonline.com/signatures/nu_desfiintarii_astra_film_festival/start/1610

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *