În lumea medicală, dacă spui numele Cristina Berteanu, toate privirile se întorc cu respect și admirație, iar asta nu se întâmplă doar în spitalele românești, ci și în cele din Europa, fiind decenii de muncă care au clădit acest nume, dar mai ales o pasiune teribilă pentru a face bine.
Cristina Berteanu este medic primar ATI, cu competență în terapia durerii, doctor în medicină și unul dintre directorii proiectului PNRR „Centrul Național de Competență în domeniul Cercetării Cancerului”.
Citește și: Din Banat la Cannes: cum vorbește regizorul Sabin Dorohoi despre copiii cu părinții plecați în străinătate
A condus, peste 10 ani, un centru de Excelență în Diagnosticul și Tratamentul Afecțunilor Oncologice, a fost director medical al spitalului universitar de urgență Bagdasar Arseni și este unul dintre oamenii care au introdus în România anestezia epidurală la naștere. A lăsat apoi halatul medicului ATI și pe cel al spitalului de stat pentru o provocare și mai mare, aceea de a pune pe picioare programe naționale, de a organiza o serie de clinici oncologice, de a face tranziția de la 10 pacienți, 100, 100 la comunități întregi. Ȋn tot acest timp, a dus capacitatea de diagnosticare și nivelul de tratament al diferitelor tipuri de cancer, la un standard similar celui din Occident. Cristina Berteanu s-a străduit și a reușit să facă din psiho-oncologie un obiectiv în ceea ce privește terapia personalizată a celor afectați de această maladie. Colaborarea cu psihologi și cabinete de psihoterapie adaptate grupei de vârstă, stării și condiției pacientului, precum și promovarea terapiei prin artă, toate contribuie decisiv la susținerea emoțională care îi oferă pacientului putere și acceptare să meargă mai departe… [continuare]
Accesați articolul integral pe life.ro