Primul invitat special al One World Romania in 2013 care va sosi la Bucuresti este scriitorul si realizatorul de film documentar Claude Lanzmann.
Pe 9 si 10 martie, Claude Lanzmann va fi alaturi de noi la Cinema Elvira Popescu, pentru o conferinta de presa si proiectia maraton a documentarului sau, Shoah, inca inedit in Romania.
In februarie 2013, in cadrul celei de-a 63-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin, Claude Lanzmann va primi Ursul de Aur Onorific pentru intreaga activitate. Ceremonia de premiere va fi marcata de o proiectie a filmului sau, Sobibor, Oct. 14, 1983, 4 p.m.. De asemenea, intreaga sa opera va fi prezentata la Berlin, in cadrul sectiunii Homage, care va include si proiectia in premiera a versiunii restaurate si digitalizate a documentarului Shoah.
Claude Lanzmann este unul dintre cei mai importanti protagonisti ai vietii politice si intelectuale contemporane. Nascut in 1925 la Paris, a luptat in cadrul Rezistentei franceze si a fost un sustinator activ al miscarii pentru independenta Algeriei la inceputul anilor ’60. Pana la inceputul anilor ’70, Lanzmann a activat in principal ca jurnalist. Primul sau articol a dezvaluit persistenta nazismului in sistemul universitar german. Apoi, a scris pentruLe Monde ca primul cetatean francez care a calatorit ilegal in Germania de Est. Aceasta serie de articole l-a inspirat pe Jean-Paul Sartre sa il invite pe Lanzmann, in calitate de colaborator al sau si al lui Simone de Beauvoir, ca editor la revista Les Temps Modernes. Claude Lanzmann este si astazi directorul acestei publicatii. In 2009 si-a publicat memoriile sub titlul The Patagonian Hare (Le lièvre de Patagonie / Iepurele din Patagonia), in care detaliaza cu un incredibil talent literar povestea vietii sale personale si politice, inclusiv a intregului proces de dezvoltare a capodoperei sale cinematografice – Shoah.
Prima sa opera cinematografica a fost documentarul Pourquoi Israel (Franta, 1973). Realizat la 25 de ani dupa fondarea statului Israel, filmul subliniaza realizarile si contradictiile natiunii israeliene, facand legatura dintre identitatea iudaismului din Israel cu istoria Holocaustului.
Un an mai tarziu, in 1974, Claude Lanzmann a inceput lucrul la Shoah (1985) – considerat pana astazi cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile. Realizat pe parcursul a 11 ani, Shoah include interviuri cu supravietuitori ai lagarelor de concentrare, comandanti ai SS si martori ai evenimentelor. De multe ori, in timpul filmarilor, Lanzmann s-a folosit de identitati false si camere ascunse, filmand in secret fosti nazisti. In contrast cu portretele supravietuitorilor, publicului ii sunt aratate peisaje contemporane idilice, care acopera morminte comune ale milioanelor de victime. Ca intervievator, Claude Lanzmann nu este deloc detasat – intrebarile lui sunt extrem de personale, fortandu-i pe intervievati sa raspunda la chestiuni cu care n-ar fi vrut sa se confrunte. Lipsa materialelor de arhiva si marturiile directe montate in 9 ore si jumatate de film, clarifica pentru oricine gravitatea si importanta Holocaustului in istoria umanitatii, lucruri usor de uitat in reprezentarile hollywood-iene ale acestui subiect. Mai mult, marturiile supravietuitorilor si ale criminalilor ii vor face pe multi sa constientizeze faptul ca aceste evenimente se pot repeta oricand si oriunde in lume.
Urmatorul film al lui Claude Lanzmann, Tsahal (1994), vorbeste despre armata israeliana si este bazat pe interviuri cu mai multi soldati tineri. Ca document al terorii razboiului, filmul dezvaluie frica soldatilor, violentele la care sunt fortati sa participe si instinctele primare de supravietuire pe care trebuie sa se bazeze in momentele critice.
In documentarul sau din 1997, A Visitor from the Living, Lanzmann a intervievat unul dintre membrii elvetieni ai grupului de inspectie a organizatiei internationale Crucea Rosie, care a fost trimis sa viziteze tabara de concentrare Theresienstadt, din Republica Ceha. Tabara a trecut cu brio peste inspectie desi, chiar inainte ca domnul Rossel sa ajunga acolo, au fost omorati 5000 de prizonieri, pentru ca locul sa nu para prea aglomerat.
In Sobibor, Oct. 14, 1983, 4 p.m. (2001), Lanzmann foloseste aceeasi metoda cinematografica prin care isi forteaza publicul sa reconstruiasca realitatea in propriile minti. Documentarul spune povestea unui eveniment unic in istoria taberelor de concentrare, cand 600 de prizonieri au organizat o revolta in masa si au evadat din tabara Sobibor, din Polonia. Povestea e spusa de un singur supravietuitor – Yehuda Lerner. Toti prizonierii au evadat din tabara dupa atacul de la 14 octombrie 1983, dar jumatate din ei nu au supravietuit focurilor mitralierelor si campurilor minate.
Prezenta lui Claude Lanzmann la Bucuresti in premiera este un eveniment special marca One World Romania. Pe 9 si 10 martie ne intalnim cu el si filmul Shoah, la Cinema Elvira Popescu al Institutului Francez din Bucuresti.