Film
FilminfoFestival

Cinematografia realitatii romanesti in 17 filme de non-fictiune la Astra Film Festival 2018

Un total de 17 filme portretizeaza realitatea romaneasca a ultimelor decenii pe ecranul Festivalului International Astra Film Sibiu, intre 15 si 21 octombrie. Dintre acestea, 13 productii participa in competitii, 2 sunt prezentate in cadrul programelor tematice si 2 filme fac parte din sectiunea retrospectiva.

Astra Film Festival ofera cinematografiei de non-fictiune un spatiu de intalnire si analiza, unde iubitorii de filme, profesionistii si publicul larg experimenteaza o sensibilizare aparte la problemele si perspectivele lumii in care traim.  In contextul in care arta este la cel mai inalt nivel al sau atunci cand atinge un nerv, documentarul, care exploreaza toate punctele nevralgice ale realitatii, devine astazi cea mai puternica forma de arta contemporana, sufletul si constiinta cinematografiei.  Cele 17 productii despre realitatea spatiului si spiritului romanesc ne dau ocazia de a privi si a fi priviti prin prisma unor povesti subiective si portrete intime pe care altfel nu le-am fi putut cunoaste niciodata.
Programul competitional al AFF 2018 include prezenta a 9 filme romanesti in sectiunea AFF Romania, 3 filme in sectiunea Scurtmetraj (Daiana, Regia Ozana Nicolau; Marie, Regia Letitia Popa; My Father, Imre, Regia Andreea Stiliuc) si un film in sectiunea Student (If Objects Could Speak, Regia Luiza Parvu, Toma Peiu).

Competitia romaneasca a AFF 2018 abordeaza temele sensibile reprezentate de relatiile dintre generatii si efectele trecerii timpului asupra noastra, de cautarea identitatii nationale intr-o lume divizata si irationala, precum si de dualitatea soarta-destin in asumarea propriei noastre vieti.
Cine n-are batrani sa-si cumpere, argumenteaza filmele Aniversarea (Claudiu Mitcu) – care va avea premiera mondiala la AFF 2018, Nussbaum 95736 (Csibi László) – premiat anul trecut la Near Nazareth Festival, Berlin Flash Film Festival si Hollywood International Independent Documentary Awards  si Licu, o poveste romaneasca (Anda Dumitrescu) – castigatorul Golden Dove la DOK Leipzig 2017.
Aniversarea propune reflectia asupra cursului vietii a unei familii adunate in jurul aniversarii bunicului, care la 91 de ani priveste cu egala detasare si limpezime atat viata in mijlocul familiei sale numeroase si multigenerationale, cat si pregatirea unui nou loc de veci pentru trecerea finala.  Nussbaum 95736 spune povestea despre supravietuire, speranta si iertare a tanarului László Nussbaum, in anii traiti ca detinutul nr. 95736 in lagarul Auschwitz-Birkenau si apoi ca unicul supravietuitor al familiei sale.  Licu, o poveste romaneasca este o metafora despre propria conditie si efemeritate, o lectie de viata despre un veac de traire si radiografia Romaniei ultimului secol asa cum o vede Licu la 92 de ani, cu o memorie si o vitalitate rar intalnite.
Productiile din programul tematic Contra curentului prezinta portrete ale celor care, in pofida unor circumstante defavorabile, lupta pentru pastrarea valorilor si realizarea visurilor lor. In Caisa (Alexandru Mavrodineanu, Tudor Giurgiu) un antrenor de box veteran incearca sa transforme un adolescent dintr-un mediu defavorizat in urmatorul mare star al boxului, vorbind despre perseverenta si supravietuire intr-un mediu incapabil sa te sprijine cu adevarat. Portavoce (Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt, Marcel Schreiter) este un studiu de caz inteligent al tinerei democratii romanesti in lupta cu sine insasi si cu viitorul incert al Europei, precum si al posibilei renasteri a constiintei noastre politice prin ridicarea glasurilor impotriva oficialilor guvernamentali dezamagitori si corupti. Monyo + Baba (Arthur Bálint, premiera mondiala la AFF 2018) infatiseaza un tanar cuplu ce imparte scena si viata personala, in incercarea sa de a naviga dificultatile ivite din dorinta de a duce o viata artistica fara compromisuri.
Cateva Rituri de trecere sunt surprinse de filmele Nunta pe dos (Mihai Andrei Leaha) – o satira tandra a  stilului si traditiei video-filmelor de familie si o explorare a traditiilor etnografice ale unei comunitati mici din regiunea Banatului, care participa la o nunta pe dos, in care barbatii se travestesc si joaca toate rolurile evenimentului, inclusiv mireasa – si Nunta anului ( József Bán, premiera mondiala la AFF 2018) – povestea consecintelor emigrarii anilor ’90 din depopulata Tara a Oasului, care se umple de viata numai in august, cand oamenii se intorc din strainatate pentru cateva saptamani ca sa faca nunti si toata regiunea se transforma intr-o nunta imensa.
Subiectul controversat Extrema dreapta langa noi este pus in discutie de documentarul Dacii liberi (Monica Lazurean-Gorgan), in care sunt prezentate punctele de vedere diferite ale locuitorilor unui sat dacic, ale unui grup cu convingeri mistice, ale administratorului sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia si ale participantilor la Congresele de Dacologie. Pe toti ii uneste pasiunea comuna pentru daci, dar ii despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular in Romania.

Doua prezente speciale romanesti in cadrul programelor tematice ale Festivalului sunt filmele in premiera absoluta Timebox (Nora Catrina Agapi) si Young Mind (Dan Diamancescu). O privire intima catre aspiratia noastra pentru relevanta si dorinta de a fi tinut minte, Timebox este povestea unui fotograf-documentarist care se lupta pana in ultima clipa pentru ca arhiva sa personala, de peste 21.000 de metri de pelicula filmati in peste 30 de ani si nenumarate artefacte semnificative pentru un muzeu al vietii cotidiene, sa fie salvata si pretuita. Young Mind imbina material din arhiva personala a regizorului Dan Diamancescu (tatal personajului principal) cu interviuri din prezent, pentru a contura portretul documentaristului Nicholas Dimancescu si evolutia sa de la copil minune cu o curiozitate iesita din comun la un artist promitator, cu un mod aparte de a relationa cu ceilalti, urmarind momentele si persoanele ce i-au modelat conceptiile de viata si l-au incurajat sa devina regizor de film documentar, pana la disparitia sa prematura.
Sectiunea Retrospectiva Drumul catre Europa a Festivalului Astra Film 2018 cuprinde 10 filme despre momente de rascruce care au marcat istoria recenta, povesti de viata din tabloul neconventional al traseului tarilor foste comuniste catre Europa, din care 2 sunt productii romanesti.
O privire unica asupra starii de spirit a natiunii la scurt timp dupa zilele sangeroase ale revolutiei din Romania ne este oferita in Dupa revolutie (Laurentiu Calciu, 2010), un documentar observational filmat pe strazile Bucurestiului in 1990, cu montajul facut douazeci de ani mai tarziu. Valoarea sa de document creste cu fiecare vizionare, mai ales ca situatia politica si economica din Romania de azi e o consecinta a ceea ce vedem in imaginile filmate cu treizeci de ani in urma. Reflectand decada tulbure a anilor ’90 pentru Romania si pornind de la o serie de confruntari intense de familie, Campionul balcanic (Kincses Reka, 2006) reconstituie situatia dramatica a unei intregi comunitati pornind de la o istorie personala si reuseste sa redea tabloul complex si credibil al contextului politic de atunci, inradacinat in tensiuni interetnice.
Festivalul International Astra Film Sibiu a fost lansat in 1993 ca un proiect inovator in Europa Centrala si de Est si a avut timp de 25 de ani o contributie semnificativa la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare in intreaga regiune si in special in Romania. Astra Film Festival a atras constant atentia industriei asupra artei filmului de non-fictiune, sprijinind dezvoltarea genului si deschizand noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Centrului National al Cinematografiei. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu si de Uniunea Europeana prin Programul Europa Creativa.
Astra Film Festival se afla sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...