Festivalul de film Nomad Global Village continuă la Constanța, în Piața Ovidiu, cu intrare liberă pentru cinefilii din oraș și pentru turiști. Proiecțiile de film au început pe 9 august și continuă până pe 29 august.
Constanța este recunoscut a fi orașul cu cel mai mare număr de minorități din România și se bucură de o lungă istorie de conviețuire și înțelegere multietnică. Filmele din selecția oficială a festivalului sunt în marea lor parte vorbite în limbile minorităților din oraș – rusă, greacă, bulgară, germană, etc. În cele 15 filme apreciate la cele mai importante festivaluri de film și de publicul din toată lumea, de-alungul anilor, vor putea fi urmăriți actori extraordinari precum Anthony Quinn, Nikita Mikhalkov, Harvey Keitel, Birol Unel, Romain Duris, Irene Papas, Claudia Cardinale, Ralph Fiennes sau Omar Shariff. Dincolo de dimensiunea istorică regăsită în unele dintre filme, Piața Ovidiu se va umple de muzica, energia și poezia lor.
Filmelor din selecția oficială li se alătură spectacole de dansuri grecești, lipovenești, tătărești și armânești.
Din partea Comunitaţii Armâne din România, filiala Constanţa, va participa ansamblul de dansuri armânești FLURIA, coordonat de Mirela Goga. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2010, având ca scop păstrarea și promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor armâneşti.
Ansamblul de dansuri folclorice tătărești CANLAR, aparținând UDTTMR filiala Cobadin, a fost înființat în anul 2008. Ansamblul numără 20 de dansatori coordonați de Ailis Molamet. Scopul ansamblului este de a promova cultura, istoria și obiceiurile specifice tătarilor prin dansuri și cântece tradiționale tătărești și prin costumele inspirate din modele tradiționale specifice tătarilor din Crimeea.
Ansamblul folcloric tătăresc QARADENIZ Constanţa a luat fiinţă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înfiinţate în cadrul UDTTMR. Membri grupului prezintă la Nomad Global Village dansuri specifice tătăreşti. Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale şi crimeene, a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, unde a câştigat admiraţia publicului prin autenticitatea costumelor şi a dansurilor. În prezent, ansamblul Qaradeniz este coordonat de Rezan Ismail și Iarsel Izet.
Tinerii din Ansamblul ELPIS au misiunea de a duce mai departe tradițiile grecești la Constanța. La festival, ei vor veni cu diferite dansuri, precum sirtaki, devenit cel mai cunoscut dans grecesc după filmul Zorba Grecul, zeibekiko sau kalamatiano.
Spectacolele de dans vor începe de la ora 20:45, fiind urmate de proiecțiile filmelor, de la ora 21:30. Programul complet:
18 august: Dansuri armânești și filmul CU CAPUL ÎNAINTE/ GEGEN DIE WAND, r. Fatih Akin – Câștigător al Ursului de aur și al premiului FIPRESCI la Berlinale, Cel mai bun film la European Film Awards. Sinopsis: De la moartea iubitei sale soții, Cahit, un german de origine turcă, dependent de cocaină și alcool, duce o viață mizerabilă strângând paharele într-un club de rock din Hamburg.
Pe jumătate intenționat, într-o noapte, el intră cu mașina în zid. Supraviețuind accidentului, întâlnește o fată care încercase să se sinucidă ca să scape de presiunile unor părinți tradiționaliști, turci și ei.
La rugămintea fetei, Cahit acceptă o căsătorie formală, dar, după o vreme, între cei doi se înfiripă o dragoste complicată. Gelozia bărbatului intră în conflict cu dorința femeii de a-și păstra independența, de a continua să-și trăiască viața fără constrângeri.
19 august: Dansuri tătărești și filmul VINE FANFARA/ BAND’S VISIT, r. Eran Kolirin – Premiile Un Certain Regard – Jury Coup de Coeur, FIPRESCI și
Award of the Youth la Cannes, European Film Award pentru Cel mai bun actor. Sinopsis: O orchestră egipteană vine în Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultură arabă, dar încurcă autobuzele și nimerește în deșert. Până a doua zi când ajunge autobuzul, cei opt membri ai orchestrei vor interacționa cu israelienii care locuiesc acolo. Band’s Visit este o comedie inteligentă, plină de nuanțe și o felie de viață cu o sugestivă experiență interculturală.
20 august: VIEȚILE ALTORA/ THE LIVES OF OTHERS, r. Florian Henckel von Donnersmarck – Câștigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin, European Film Award pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cel mai bun scenariu. Sinopsis: Un ofițer de securitate est-german primește misiunea de a spiona un dramaturg bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. În scurt timp, sensibilul și meticulosul securist va fi pur și simplu fascinat de lumea ce i se descoperă prin intermediul microfoanelor care împânzesc casa scriitorului. Dar, odată pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit. A început un joc periculos, în care nu există intimitate, în care nu mai există nimic sacru, în care totul este posibil.
21 august: SOARE ÎNȘELĂTOR/ BURNT BY THE SUN, r. Nikita Mikhalkov – Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Marele premiu al Juriului și Premiul juriului ecumenic la Cannes. Sinopsis: „Să nu-ți fie teamă de dușmanul tău; cel mai rău lucru pe care ți-l poate face este să te ucidă. Să nu te temi nici de prietenul tău; cel mai rău lucru pe care ți-l poate face este să te trădeze. Teme-te însă de indiferență. Căci prin tăcerea ei, prin consimțămîntul ei tacit, te ucide și te trădează în același timp.” N. Mihalkov.
22 august: Dansuri armânești și filmul SUNSHINE, r. István Szabó – European Film Award pentru Cel mai bun actor, Cel mai bun scenarist, nominalizat la 3 Globuri de Aur. Sinopsis: Filmul prezintă soarta unei familii de evrei unguri pe durata a trei generații. Povestea începe în 1880 și se încheie după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă la început familia duce o viață umilă, treptat aceștia vor urca pe scara socială. Rasismul va lăsa urme adânci și va duce la schimbări dramatice de situație.
23 august: Dansuri grecești și filmul REMBETIKO, r. Costas Ferris – Ursul de argint la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Sinopsis: Filmul, scris de Costas Ferris și actrița principală Sotiria Leonardou, povestește viața cântăreței de rembetiko Marika Ninou. Coloana sonoră constă în muzica scrisă de compozitorul Stavros Xarchakos special pentru film în stilul rembetiko (muzică tradițională greacă, caracteristică mediului urban, asemănătoare bluesului american).
24 august: Dansuri armânești și filmul VIAȚA E FRUMOASĂ/ LA VITA E BELLA, r. Roberto Benigni – Câștigător a 3 premii Oscar – pentru Cel mai bun film strain, Cel mai bun actor într-un rol principal, Cea mai bună coloană sonoră, nominalizat la alte 4 categorii. Marele premiu al juriului la Cannes, premiul Cesar pentru Cel mai bun film strain, locul 26 în topul celor mai votate filme IMDB.
Sinopsis: Filmul este o fabulă în stil chaplinian despre puterea imaginației de a se împotrivi crudelor realități din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În centrul poveștii se află Guido (Roberto Benigni) – un personaj încântător, caracterizat printr-o inocență copilarească și nutrind un mare vis: acela de a deschide o librărie proprie.
25 august: Dansuri tătărești și filmul FARMEC PERICULOS/ DANGEROUS CHARM, r. Ivan Andonov. Sinopsis: Un bărbat fermecător, bine educat și galant – visul oricărei femei singure. În realitate, e un escroc dibaci care jefuiește femei naive. O altă țintă a sa o reprezintă negustorii necinstiți. Acesta este protagonistul filmului. Își schimbă mereu numele, își înscenează propria moarte și călătorește din oraș în oraș. Isprăvile sale sunt numeroase, iar viața lui este o aventură nesfârșită. Totuși, continuă să fie un șarlatan amabil, un actor nerealizat, al cărui singur scop este să își facă viața mai interesantă.
26 august: GADJO DILO, r. Tony Gatlif – Premiul Cesar pentru Cea mai bună coloană sonoră. Sinopsis: Filmul a fost creat în jurul muzicii lăutărești. Un francez (Romain Duris) vine in Romania, în căutarea unei interprete de muzica lăutărească – Nora Luca. Francezul rătăcește printr-un sat de romi, satul Crețulești. Acolo cunoaște frumusețea vieții nomade, dar și greutățile acesteia. Stephane înregistrează casete cu muzicienii pe care îi descoperă și se îndrăgostește de frumoasa Sabina (Rona Hartner).
27 august: VINE FANFARA/ BAND’S VISIT, r. Eran Kolirin – Premiile Un Certain Regard – Jury Coup de Coeur, FIPRESCI și Award of the Youth la Cannes, European Film Award pentru Cel mai bun actor. Sinopsis: O orchestră egipteană vine în Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultură arabă, dar încurcă autobuzele și nimerește în deșert. Până a doua zi când ajunge autobuzul, cei opt membri ai orchestrei vor interacționa cu israelienii care locuiesc acolo. Band’s Visit este o comedie inteligentă, plină de nuanțe și o felie de viață cu o sugestivă experiență interculturală.
28 august: Dansuri armânești și filmul ZORBA GRECUL, r. Michael Cacoyannis – Câștigător a 3 premii Oscar – pentru cea mai bună scenografie, Cea mai bună imagine alb-negru, Cea mai bună actriță în rol secundar și nominalizat la alte 4 categorii, 5 nominalizări la Globurile de Aur și 2 nominalizări la BAFTA. Sinopsis: Filmul este ecranizarea romanului omonim al lui Nikos Kazantzakis. Filmul este dominat de Zorba, interpretat de genialul Anthony Quinn.
Exuberanța lui Zorba, capacitatea sa de a vedea numai partea senină a vieții și de a transfera atitudinea sa optimistă și celor din jur, combinate cu metafora dansului pe plaja pustie fac din acest film o capodoperă.
29 august: MAMA/ MAYRIG, r. Henri Verneuil. Sinopsis: O capodoperă cinematografică, Mayrig este unul dintre cele mai importante filme care discută despre genocidul armean. La începutul secolului XX, în 1915, un milion și jumătate de armeni au fost uciși de către turci. Acest film spune povestea unei familii de armeni care s-a refugiat într-o țară străină, printre străini.
***
Nomad Global Village este un proiect organizat de Asociația Culturală Metropolis, finanțat de Municipiul Constanța
Site-ul festivalului este www.nomadvillage.ro
Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=zTMKPJou0B0&feature=youtu.be
Asociația Culturală Metropolis organizează anual, trei mari proiecte culturale, axate pe educarea publicului și promovarea multiculturalismului –> Caravana Metropolis – Cinema în aer liber, care a strâns la cele 5 ediții peste 320 000 spectatori din toată țara la filmul european de autor, Festivalul Internațional de film pentru Copii și Adolescenți KINOdiseea, cel mai mare eveniment de film dedicat publicului tânăr din Sud-Estul Europei și Balkanik Festival – primul și cel mai mare festival de world music din țară.