În fiecare an, pe 6 ianuarie, credincioșii ortodocși celebrează Boboteaza sau Botezul Domnului. Sărbătoarea reamintește de cele petrecute la râul Iordan, înainte ce Iisus să pășească în viața publică. Ziua de 6 ianuarie vine cu numeroase tradiții și superstiții, unele mai populare decât altele. Află ce nu este bine să faci de Bobotează 2024.
Boboteaza, sărbătorită anual pe 6 ianuarie
Boboteaza este o sărbătoare închinată Botezului Domnului Iisus Hristos și are loc anual la aceeași dată – 6 ianuarie. În tradiție, Boboteaza mai este cunoscută ca ”Epifanie”, ”Teofanie”, ”Arătarea Domnului” sau ”Descoperirea cuvântului Întrupat”.
Pe 6 ianuarie, creștinii merg la biserică și ascultă Sfânta Liturghie, după care urmează slujba de sfințire a apei, numită și ”Agheasma Mare”. În 2024, sărbătoarea Bobotezei pică într-o zi de sâmbătă, fiind urmată, duminică, de praznicul Sfântului Ion.
Tradiția populară spune că ziua de 6 ianuarie este cea mai friguroasă din an, iar românii folosesc sintagma ”gerul Bobotezei” pentru a exprima cât de rece este vremea. Dacă vremea este caldă, însă, de Bobotează, se crede că anul nou va fi roditor, grâul va crește, iar peștii vor înmulți apele… [continuare]
Accesați articolul integral pe impact.ro