Cât de rapid trec tinerii de la educație la piața muncii variază foarte mult de la un stat membru al UE la altul. În unele țări, tinerii încep să lucreze part-time, în weekend sau în timpul facultății, dar acest lucru este determinat de sistemele naționale de educație și formare, precum și de alți factori, cum ar fi caracteristicile naționale ale pieței muncii și factorii culturali.
Țara cu cei mai puțini studenți care lucrează
În 2021, 23% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, aflați în învățământul formal, erau și angajați, în timp ce 3% erau în căutarea unui loc de muncă și erau disponibili să lucreze. Cu toate acestea, majoritatea acestui grup (73%) se afla în afara forței de muncă (nici angajați, nici șomeri), potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În 2021, dintre statele membre ale UE, Țările de Jos au avut cea mai mare pondere de studenți și ucenici cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani care și lucrau în timp ce studiau (70%), urmate de Danemarca (49%) și Germania (42%). În schimb, cele mai scăzute cote de ocupare a forței de muncă în rândul studenților și ucenicilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani s-au înregistrat în Ungaria și Bulgaria (ambele 5%)… [continuare]
Accesați articolul integral pe impact.ro