Mărginimea Sibiului este a treia locaţie care găzduieşte manifestaţiile programului Zilele Culturale ale judeţului Sibiu. Caravana Astra Film răspunde prezent şi la această chemare şi va proiecta sâmbătă, 25 mai 2013, de la ora 10 la Căminul Cultural din comuna Gura Râului, două episoade din serialul Dimineţile lumii: SUA şi Senegal, urmate de un episod din mini-seria Esperanto, copiii apei. Cele două filme documentare, marca Astra Film Junior, sunt destinate tuturor copiilor din zona Mărginimii.
Dimineţile lumii dezvăluie activităţile matinale ale copiilor din lumea întreagă, urmărindu-i de aproape din momentul trezirii şi până la sosirea lor la şcoală. Acest documentar este o nemaipomenită fereastră deschisă către lume, o experienţă revelatoare pentru diferenţele noastre culturale şi care îi învaţă pe cei mici o multitudine de lucruri noi şi interesante. Mini-seria de patru episoade, Esperanto, copiii apei, oferă soluţii pentru îndepărtarea pericolului care ameninţă elementul primordial al vieţii, apa, prin viziunea a patru copii care deşi au doar 10 ani încearcă să salveze mediul în care trăiesc. La Gura Râului va fi prezentat episodul Rachid şi seceta – Maroc în care, pe seama lipsei de apă din Maroc, se caută metode de eficientizare a folosirii ei.
În a doua parte a zilei, de la ora 21, vor fi proiectate în aer liber, lângă baraj, documentarele Satul de demult şi La drum, amândouă în regia lui Dumitru Budrala. Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de odinioară şi să repovestească tainele vieţii de altădată: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut? Documentarul oferă o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar care reproduce satul tradiţional. La drum urmăreşte ciobanii din Transilvania care în fiecare iarnă pleacă în transhumanţă, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii. În martie 1997, stăpânul unei turme este jefuit şi asasinat într-o pădure. Fiul său îi găseşte trupul după multe zile de căutări şi preia conducerea a peste o mie de oi. Mai mult decât reconstituirea unei crime, filmul observă în detaliu viaţa ciobanilor transhumanţi, confruntările cu întâmplări neaşteptate care îi întâmpină la fiecare pas din zecile de kilometri pe care îi parcurg zilnic.
Tot la Gura Râului, între 25 şi 26 mai, va putea fi vizitată expoziţia de fotografie Chipuri din Mărginime semnată de Dumitru Budrala. Fotografiile vor fi expuse în centrul comunei, pe gardul bisericii şi alcătuiesc fizionomia locuitorilor şi a ţinuturilor din Mărginimea Sibiului, o zonă etnografică unică în România, în care dimineţile te trezesc clopotele vitelor şi huruitul căruţelor trase de cai, un loc în care mireasma căpiţelor de fân, pajiştile înflorite şi turmele răsfirate de oi creează impresia unui tărâm desprins din filele cărţilor de poveşti.
Ediţia de primăvară a Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu programată între 11 mai şi 9 iunie 2013 în locaţii precum Loamneş, Avrig, Gura Râului, Alţâna, Şeica Mică şi Blăjel reuneşte o serie de evenimente care pun tradiţia la loc cinste. Astfel, programul cuprinde concerte, lansări de carte, expoziţii, ateliere de creaţie, circuite turistice, spectacole de dans tradiţional sau proiecţii de film documentar. Întreg programul este conceput pentru menţinerea şi răspândirea valorilor locale, iar evenimentele vor avea loc fie în aer liber, fie în cămine culturale, intrarea fiind gratuită. Proiectul Zilele Culturale ale judeţului Sibiu este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu.