digi24
digi24.roActualitateInternational

Canadienii: Rusia e incapabilă să-și atingă obiectivele în Ucraina. ISW: Rușii au folosit 60% dintre rachetele de înaltă precizie

Rusia şi Ucraina semnează vineri, la Istanbul, un acord referitor la exporturile de cereale. Pe de altă parte, Moscova transmite că vrea să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, în ciuda sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei. Președintele Zelenski dezminte zvormurile că ar fi bolnav, în timp ce președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Rusia, Ucraina şi Occidentul trebuie să ajungă un acord pentru a evita  „abisul războiului mondial”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

FYMdE-bUYAUSrnx
Situația frontului din Ucraina la data de 21 iulie. Sursă: Ministerul britanic al Apărării

ISW: Serviciile de informații ucrainene cred că Rusia a folosit circa 60% dintre rachetele de înaltă precizie pe care le avea

ACTUALIZARE 09.05 În evaluarea de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că, așa cum se desfășoară ostilitățile pe front în acest moment, forțele rusești nu vor reuși să avanseze prea mult în săptămânile următoare.

Experții ISW mai spun că Rusia a efectuat atacuri la sol limitate în regiunea Herson, la est de Siversk și la sud de Bakhmut. De asemenea, rușii au efectuat un atac nereușit, la sol, la nord de Harkov.

ISW sugerează că ritmul operațional actual al Rusiei nu diferă semnificativ de operațiunile sale dinaintea declarării unei pauze oficiale în campania militară și că, cel mai probabil, forțele ruse nu vor reuși să facă prea mari progrese în perioada următoare.

Totodată, ISW citează în ultima sa evaluarea și serviciile de informații ucrainene, care spun că Rusia a folosit între 55 și 60% dintre rachetele de înaltă precizie pe care le avea înainte de începerea războiului.

Forțele ruse vor continua probabil să-și folosească rezervele de sisteme de arme sovietice de mai mică precizie, dar puterea acestor lovituri, în comparație cu impactul loviturilor ucrainene generate de sistemul HIMARS oferit de Occident, este probabil să rămână limitată.

Zelenski, mesaj după vizita soției sale în SUA: „Senatorii americani pregătesc recunoașterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid”

ACTUALIZARE 08.50 În mesajul de joi noapte adresat națiunii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primul rezultat real al vizitei soţiei sale Olena Zelenska în SUA este reprezentat de un proiect de rezoluţie inițiat de câţiva senatori americani cu privire la recunoaşterea ca genocid a acţiunilor Rusiei în Ucraina, scrie agenția Ukrinform.

„În urmă cu câteva luni, grupul nostru de experţi condus de Iermak şi McFaul a sugerat recunoaşterea acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei ca genocid. Şi iată primul rezultat real al vizitei primei doamne a Ucrainei în SUA – senatorii Ritsch, Cardin, Wicker, Blumenthal, Portman, Shaheen şi Graham au prezentat un proiect de rezoluţie cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid. Rezoluţia menţionează că acţiunile Rusiei în Ucraina, care includ deportarea forţată în Rusia şi uciderea ţintită a civililor ucraineni în timpul atrocităţilor în masă sunt genocid împotriva poporului Ucrainei. Senatorii au prezentat rezoluţia la scurt timp după ce Olena a rostit un discurs în Congresul SUA”, a transmis  Volodimir Zelenski.

First Lady Olena Zelenska of Ukraine Addresses Members of Congress, Washington, DC, USA - 20 Jul 2022
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în timpul discursului în fața Congresului american. Foto: Profimedia Images

Liderul de la Kiev a precizat că în proiectul de rezoluţie se arată că senatul SUA condamnă Rusia pentru comiterea actelor de genocid împotriva poporului Ucrainei, face un apel ca SUA, împreună cu NATO şi cu aliaţii UE, să susţină guvernul Ucrainei pentru a preveni alte acte de genocid din partea Rusiei împotriva poporului ucrainean şi susţine tribunalele şi anchetele penale care îi vizează pe liderii politici şi militari ai Rusiei pentru acte de agresiune, crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Citește continuarea AICI 

Cristian Diaconescu, despre vizita ministrului de externe al Ungariei la Moscova: „Nu vă supărați, așa ceva e mult prea mult!”

ACTUALIZARE 07.50 Gestul Ungariei de a-l trimite la Moscova pe ministrul de externe Peter Szijjarto ca să ceară mai mult gaz chiar în momentul în care Uniunea Europeană vrea să renunțe la dependența energetică de Rusia este inadmisibil și trebuie să primească un răspuns adecvat din partea Bruxelles-ului, pentru că pentru Moscova, are o valoare mult mai mare decât ar putea părea la prima vedere, consideră fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Rusia se aşteaptă să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, în ciuda sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. El l-a primit – foarte cordial – pe omologul său de la Budapesta, Peter Szijjarto, venit la Moscova să ceară mai mult gaz rusesc, deși Bruxelles-ul se pregătește de o sistare completă a importurilor de la Gazprom.

„Sunt foarte curios care este reacția Bruxelles-ului în fața gestului Ungariei. Nu vă supărați, e mult prea mult, o spun și mă uit în cameră: așa ceva e mult prea mult!”, a afirmat Cristian Diaconescu, joi seară, la Digi24.

Citește continuarea AICI 

Serviciile militare canadiene: Rusia este incapabilă să-și atingă obiectivele în Ucraina

ACTUALIZARE 07.40 „Din cauza pierderilor considerabile de personal și echipament, probabil că Rusia nu mai are capacitatea militară de a-și îndeplini ambițiile în Ucraina”, a transmis Comandamentul de Informații al Forțelor Canadiene.

Potrivit raportului, Rusia „este acum forțată să-și reducă obiectivele strategice, oferind în același timp o nouă abordare publică pentru controlul teritorial fragmentat pe care a reușit să-l obțină”.

„Rusia a avut întotdeauna ambiții geografice maximaliste în Ucraina. Eforturile eșuate ale Moscovei de a captura Kievul și orașele din nord-estul Chernihiv, Sumî și Harkov la începutul invaziei demonstrează aceste ambiții teritoriale semnificative cu mult dincolo de Donbas”, precizează Comandamentul de Informații al Forțelor Canadiene.

Șeful MI6: Capacitatea Rusiei de a spiona în Europa s-a redus la jumătate de la începutul invaziei în Ucraina

ACTUALIZARE 07.30 Șeful Serviciului de Informații Externe al Marii Britanii, MI6, crede că Rusia și-a redus capacitatea de a spiona în Europa „la jumătate”, după expulzarea a peste 400 de ofițeri de informații ruși din mai multe țări europene și arestarea mai multor spioni acoperiți care se dădeau drept civili, relatează CNN.

De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie, țările europene au expulzat „aproximativ 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică” în Uniunea Europeană, a spus Richard Moore, șeful MI6,

Și considerăm că acest lucru le-a scăzut probabil la jumătate capacitatea de a-și face operațiunile de spionaj pentru Rusia în Europa”, a spus Moore.

O serie de „ilegali” – sau spioni ruși care operează sub acoperire adâncă și se dau drept civili obișnuiți – au fost, de asemenea, expuși și arestați în ultimele luni, a adăugat el.

Printre cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

  • Deputat ucrainean: Exporturile de cereale vor fi reluate din trei porturi în caz de acord cu Rusia.
  • Ucrainenii îi acuză pe ruși că au depozitat muniție, arme și explozibili în centrala nucleară de la Zaporojie.
  • Pelosi i-a cerut lui Blinken să desemneze Rusia drept stat terorist.
  • Medvedev amenință UE și Ucraina: Europenii vor îngheța de frig în casele lor. Ucraina poate să dispară de pe harta lumii.
  • Banca centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda hrivna cu 25%faţă de dolarul american, pentru a ajuta ţara să facă faţă impactului economic în creştere al războiului cu Rusia. 

Editor : Marco Badea


Citiți articolul original pe Citeste…

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@stirihub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...