Erorile din cadrul cheltuielilor de la bugetul UE au crescut semnificativ în 2022, se arată în raportul anual al Curţii de Conturi Europene (ECA) publicat joi.
De asemenea, auditorii avertizează cu privire la expunerea tot mai ridicată a bugetului UE antrenată de împrumuturile contractate pentru nevoi de plată suplimentare, cum ar fi cele generate de răspunsul la pandemie şi de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, şi recomandă să se ia măsuri pentru a se aborda impactul unei inflaţii ridicate asupra bugetului UE.
Auditorii concluzionează că conturile UE aferente exerciţiului financiar 2022 oferă o imagine corectă şi fidelă şi că operaţiunile subiacente veniturilor pot fi considerate lipsite de eroare. În schimb, cheltuieli în cuantum de 196 de miliarde de euro de la bugetul UE au fost afectate de o creştere semnificativă a nivelului de eroare, şi anume la 4,2% (faţă de 3% în 2021). Auditorii consideră că două treimi (66%) din cheltuielile auditate sunt cheltuieli cu risc ridicat. Normele şi criteriile de eligibilitate care reglementează acest tip de cheltuieli sunt adesea complexe, ceea ce creşte probabilitatea producerii de erori. Totodată, auditorii au concluzionat că problemele de regularitate şi deficienţele identificate la nivelul sistemelor de control ale statelor membre afectează cei 46,9 miliarde de euro cheltuiţi în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).
La fel ca în ultimii trei ani, auditorii concluzionează că nivelul de eroare a fost semnificativ şi generalizat şi au emis, în consecinţă, o opinie contrară cu privire la cheltuielile UE din 2022…
Accesați articolul integral pe