infoFestival
infoFestivalMuzica

Balcanii Umblatori – Aromanii Colectie nomada de obiecte si costume traditionale aromanesti

Organizator: Proiectul Avdhela, Biblioteca Culturii Aromanewww.proiectavdhela.ro
Despre Proiectul Avdhela:
Proiectul Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane- sustinut de Editura Predania si Asociatia „Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina” este un proiect non-pofit, neguvernamental, care isi propune sa gaseasca, sa editeze si sa ofere gratuit pentru public operele stiintifice si artistice de valoare ale culturii aromane. El isiindreapta eforturile spre o mai buna cunoastere a originilor, a evolutiei istorice, sociale si spirituale a aromanilor de catre ei insisisi de catre popoarele in mijlocul carora traiesc acestia. Echipa de tineri care se ocupa cu acest proiect lucreaza spre cercetarea si sporirea culturii aromanesti prin programe culturale: se organizeaza activitati editoriale pe suport de carte (carti, reviste, brosuri), productie multimedia (CD audio, filme documentare, etc.), ateliere educationale, evenimente tematice cu programstiintific si artistic, campanii de constientizare si implicare.
Despre stand:
Expozitia de obiecte de patrimoniu cuprinde piese autentice, traditionale din colectia Proiectului Avdhela si din colectiile personale ale membrilor Proiectului, din categorii precum :tesaturi, piese de port popular si obiecte pentru uz casnic din arama si lemn. Expozita-nomada a fost prezenta in cadrul mai multor evenimente, calatorind prin Bucuresti si prin tara.
Expozitia de fotografii vechi:  La stand se vor gasi fotografii de colectie, din arhiva Proiectului- culese, impreuna cu povestile din spatele lor, de la familiile de aromani vizitate in Dobrogea. Unele fotografii dateaza din anii 1925-30, ilustrand realitati si portrete dinaintea venirii aromanilor in Romania.
Carti : La standul Proiectului Avdhela, se vor prezenta ultimele aparitii editoriale tiparite la Editura Predania: Nuti Tulliu –  „Poezii” si Sfantul Nicolae Velimirovici, Episcopul Ohridei – „Talcuire la Tatal nostru”- doua titluri de referinta in ceea ce priveste literatura si spiritualitatea aromanilor.
Pe langa toate acestea, la stand se vor regasi : semne de carte cu motive traditionale aromanesti, albume foto cu aromani de ieri si de azi, povesti si istorii de viata culese de la comunitatile de aromani din Dobrogea.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *