rfi.ro
rfi.roOpinii

Axa Europei și speranțele lui Orban

Contrar anilor trecuți, Viktor Orban nu spus a nimic surprinzător anul acesta la Tușnad. Ceea ce nu înseamnă că nu au fost afirmații contradictorii sau ciudat argumentate. De exemplu, o super-strategie pe care nu o poate expune încă pentru că termenii cu care i-ar descrie sunt încă prea intelectuali și puțini ar putea să o înțeleagă.

În urmă cu câteva zile analizam discursul de la Tușnad al premierului ungar de acum 10 ani, cel cu democrația iliberală. Democrațiile occidentale sunt în declin, spunea atunci Viktor Orban, nu mai sunt competitive, iar atenția europenilor se îndreaptă către țări care poate nu sunt democratice, dar sistemul lor aduce succesul pentru populația lor. Sâmbătă premierul ungar a observat un nou nivel, și anume că politica europeană s-a prăbușit.

”Europa a renunțat la protecția intereselor sale. Europa azi nu face altceva decât să urmeze politica externă a Partidului Democrat din Statele Unite, fără condiții, chiar și cu distrugerea sorții sale”. În ce constă copierea politicii externe a Statelor Unite de către Uniunea Europeană nu am aflat, în orice caz Orban critică sancțiunile împotriva Rusiei, dar există și un motiv mai concret pentru prăbușirea Occidentului. Dacă până acum baza era axa Paris-Berlin, din 2022 s-a format o altă axă: Londra, Varșovia, Kiev, statele baltice și cele scandinave. Cu un salt logic, Orban ajunge de aici la concluzia că este vorba de un plan al Poloniei, care fiind închisă între Rusia și Germania, vrea să scape din această situație chemând în țară trupele americane. De ce ar sprijini statele baltice și cele scandinave, sau chiar Marea Britanie acest plan al Poloniei, din nou nu este clar. Oricum, trebuie să recunoaștem, spune Orban, că Rusia nu este o autocrație neostalinistă rigidă, cum ar crede mulți, ci o țară care prezintă o flexibilitate tehnică, economică și socială. În ce privește conflictul ruso-ucrainean, aici fiecare crede că are dreptate. Ucraina pentru că poartă un război de independență, iar Rusia pentru că Ucrainei i s-a promis statutul de membru NATO și din această cauză se simte amenințată. Viktor Orban sugerează deci că e vorba de un război simetric, între două părți care sunt în egală măsură responsabile, fără să amintească invazia unilaterală și nejustificată a Rusiei… [continuare]


Accesați articolul integral pe rfi.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (rfi.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@stirihub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...