Din ce în ce mai mulți oficiali NATO și europeni atrag atenția că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unui război cu Rusia din cauza comportamentului agresiv arătat de Rusia din 2008 și până acum, spune secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Iulian Fota. Chiar tratatul NATO specifică faptul că, dincolo de apărarea colectivă, țările trebuie să își pregătească și propria apărare, a adăugat oficialul în cadrul unei dezbateri despre securitate organizată de G4Media.
Războiul nu este iminent, a declarat Victor Negrescu, europarlamentar român numit recent negociatorul-şef pentru bugetului Uniunii Europene, dar statele trebuie să fie conștiente de riscuri. Acesta este sigur că la reuniunea privind bugetul UE, din 1 februarie, liderii europeni vor găsi o soluție pentru a oferi ajutor financiar Ucrainei, în ciuda veto-ului pus de Ungaria.
Tot mai mulți oficiali internaționali atrag atenția că situația de securitate internațională se degradează. Anul 2022 a început cu atacul masiv al Rusiei contra Ucrainei, după ce Moscova atacase déjà această țară în 2014, ocupând Crimeea și Donbas, războiul din Orientul Mijlociu nu dă semne să se oprească, dimpotrivă au intrat în joc rebelii Houti care afectează puternic comerțul în Marea Roșie. Deși este ținută în loc de trupele Ucrainene grație ajutorului militar internațional, Rusia nu dă semne că și-ar schimba atitudinea și dispoziția de a folosi forța militară acolo unde are interese. Să-l ascultăm pe secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Iulian Fota… [continuare]
Accesați articolul integral pe rfi.ro