infoFestival
infoFestivalSpecial

Atelierul de scenaristica CaranFilm, 2013

CaranFilm e un program competitiv, sub îndrumarea scenaristului şi regizorului Nae Caranfil, în cadrul şcolii de artă Degradee, ce pune în interacţiune grupe de câte 10 autori de proiecte cinematografice, în 3 reprize a câte 10 zile de seminar şi script-doctoring colectiv, răspândite pe o perioadă de aproximativ 9 luni.
Acest atelier nu e o şcoală de teorie şi practică a scenariului cinematografic (cum există deja câteva în România), ci un program pragmatic ce stimulează şi ghidează autorii unor idei de scenarii de lungmetraj, cu apetenţă pentru scris, să-şi ducă propriul proiect la bun sfârşit, plecând din atelier cu un scenariu elaborat profesionist, vandabil pe piaţa producţiei de film din România.
În ultimii ani, datorită în parte exploziei internaţionale a Noului Cinema Românesc, scenaristica de film începe să devină o profesie mai atractivă financiar, pentru cei dotaţi cu talent pentru scris, decât romanul, dramaturgia sau jurnalistica. Achiziţionarea unui scenariu de lungmetraj pe piaţa românească în ziua de azi se negociază cu producătorul, dar rareori coboară sub 10.000 Euro. La capătul acestui an, autorul proiectului de scenariu poate „ataca” companiile de producţie cinematografică din România sau de aiurea, cu un scenariu în stadiu avansat de elaborare.
În plus, la finalul fiecărui ciclu, pentru fiecare grupă de 10 participanţi, Nae Caranfil va alege cel puţin UN PROIECT CÂŞTIGĂTOR, care, cu acordul autorului, va fi propus unui producător şi unui regizor pentru cea mai apropiată sesiune-concurs de proiecte, organizată de CNC.
Candidaţii vor trebui să-şi trimită sinopsis-urile la adresa de mail [email protected] până la data de 5 aprilie 2013.
Atelierul este structurat în trei module. Pentru primul modul, o grupă de 10 participanţi e selectată pe baza unui concurs de sinopsis-uri. (o descriere foarte succintă a subiectului filmului în 1-3 pagini scrise în format Courier 12 la 1 rând sau 1 rând şi jumătate). Costul participării la oricare din module este de 500 Euro pe modul, iar primul modul va avea loc între 15-26 aprilie 2013.
REGULAMENT
Atelierul este structurat în 3 module, corespunzătoare sesiunilor de lucru. Criteriile de selecţie vor fi:
– atractivitatea subiectului
– atractivitatea scriiturii
– originalitatea abordării subiectului
PRIMUL MODUL de 10 zile va consta în:
1. Familiarizarea participanţilor cu principalele tehnici de elaborare şi structurare a unui scenariu cinematografic de lungmetraj printr-un scurt curs teoretic exemplificat şi prin proiecţii de film comentate – şi
2. Îndrumarea participanţilor pentru dezvoltarea ideilor lor din stadiul de SINOPSIS în faza de TREATMENT (o dezvoltare a proiectului de la simpla enunţare a subiectului la o structurare a acestuia pe secvenţe, fără a intra în etapa elaborării dialogurilor – şi care poate varia între 8-20 de pagini.)
La finalul primului modul, participantul poate, în baza treatment-ului proaspăt elaborat, să treacă la scrierea PRIMULUI DRAFT de scenariu, cu care se va prezenta la –
MODULUL 2 (care se programează la aprox. 3 luni după primul, pentru a permite fiecărui participant sa-şi elaboreze primul draft în regim individual).
Scenariile în faza de 1st DRAFT sunt trimise online, atât îndrumătorilor cât şi celorlalţi colegi de grupă, cu aproximativ 3 săptămâni înainte de începerea sesiunii. La începerea sesiunii nr. 2, toţi cursanţii sunt familiarizaţi cu toate textele în discuţie, astfel încât în fiecare din cele 10 zile se analizează în colectiv câte unul din cele 10 scenarii din cadrul grupei. La final, fiecare participant pleacă cu un feed-back util pentru a putea demara elaborarea unui 2nd DRAFT (etapa de re-writing) şi, în acelaşi timp, cu o relativă relaţionare valorică proprie în raport cu evoluţia celorlalţi colegi.
MODULUL 3 (programat şi el la aproximativ 3 luni după cel de-al doilea): Scenariile în faza de 2nd DRAFT se trimit online tuturor participanţilor ca şi în etapa precedentă. Identic, fiecare zi constă într-un seminar colectiv dedicat unuia din cele 10 scenarii din cadrul grupei. La finalul modulului 3, prin decizie unică (şi asumat subiectivă) se alege scenariul care va fi sprijinit de conducerea atelierului pentru înscrierea la Concursul CNC. Criteriile acestei alegeri ţin în egală măsură de valoarea scenariului, după aprecierea îndrumătorilor, cât şi de realitatea pieţii şi oportunităţile momentului.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...