infoFestival
infoFestivalSpecial

Atelierul de film documentar produs de Dan Nutu: Incep inscrierile la Aristoteles Workshop 2013

Aristoteles Workshop (AW) anunţă începerea înscrierilor la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013. Anul acesta, perioada de desfăşurare a workshopului intensiv, produs de Dan Nuţu, va fi 22 august – 22 septembrie 2013, locul de desfăşurare fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).
Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar de 30 de minute.
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: CannesLocarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.
Data limită a înscrierilor este 30 iunie 2013. Aplicanţii vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email pînă pe 10 iulie 2013 şi vor trebui să confirme, la rîndul lor, participarea pînă pe 20 iulie 2013.
Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 EUR. Suma acoperă cazarea şi masa în locaţie (Vama, judeţul Suceava), precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.
Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine şi un editor.
(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected], sau de pe site-ul oficial:http://aworkshop.org/call-for-entries)
Despre Aristoteles Workshop (AW)
Pe parcusul celor şapte ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
– celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
– Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
– Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
– Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
– Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
– documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens,
– Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
– Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
– Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
– Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
– Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
Rafi Pitts este unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop. „Aristoteles Workshop este unul dintre puţinele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi. Foarte important pentru mine este ca studenţii să înţeleagă că, pentru a fi un bun regizor, operator sau editor, trebuie nu să repeţi ce ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine eşti şi ce sau cum simţi.”
Despre ediţia precedentă a Aristoteles Workshop
Profesorii de la AW 2012 au fost: Rafi PittsJeroen BerkvensJacques Deschamps şi Tania Rakhmanova. Din juriu au făcut parte regizorii Cristi Puiu şi Stere Gulea, alături de André de Margerie (directorul departamentului de Relaţii Internaţionale al televiziunii ARTE France) şiTreasa O’Brien, producătorul festivalului Open City London Documentary Festival.
Premiul pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj l-au împărţit anul trecut de două filme:
– The Bed is Broken. Regia: Raluca Răcean-Gorgos, montajul: Dan Ştefan Pîrlog, imaginea: Ana Maria Vijdea
– The Doge’s Palace. Regia: Julia Groszek (Polonia), imaginea: Cristi Moldovan, montajul: Letiţia Ştefănescu.
La AW 2012 au colaborat şapte participanţi din România alături de cinci colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova şi Croaţia.

––––––––––––––––-
Referinţe online:
Aristoteles Workshop – official site
Aristoteles Workshop pe Facebook
anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...