Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native împlineşte, anul acesta, 20 de ani de existenţă. În perioada 7–11 noiembrie cinefilii sunt invitaţi din nou la Palatul Culturii pentru a viziona filme de excepţie. În cadrul conferinţei de presă de ieri, directorul festivalului,Sipos Levente a subliniat că, din cauza bugetului auster nu va fi un jubileu pompos, dar aniversarea nu va trece fără „tort”: organizatorii au pregătit o selecţie a scurt-metrajelor premiate în anii precedenţi. Best of Alter-Native prezintă câteva dintre filmele câştigătoare din perioada 2000–2011. Atmosfera de sărbătoare va primi o nuanţă nostalgică prin proiecţia documentaruluiDestin şi imaginaţie, realizat de regizorul şi scenaristul maghiar Almási Tamás în 1983, cu ocazia primei ediţii al festivalului.
Directorul artistic al festivalului, Gáspárik Attila a declarat că, motivul principal al înfiinţării festivalului a fost promovarea culturii filmului, a creaţiilor care la vremea acea nu au fost accesibile publicului larg. „Am dorit să oferim publicului o alternativă. De aici provine şi numele festivalului” – a mai adăugat Gáspárik. Acum 20 de ani în ţară erau doar una-două asemenea festivaluri. În prezent sunt zeci, dar Alter-Native a reuşit nu numai să supravieţuiască ci să se menţină în top şi să păstreze aceleaşi standarde ridicate – a mai precizat directorul artistic.
Anul acesta au fost selectate pentru programul de concurs 59 de scurtmetraje (provenite din 27 ţări), cu o durată totală de aproape 11 ore. Pe lângă acestea, organizatorii au inclus în program 13 lungmetraje. Printre acestea se numără şi coproducţia maghiaro-româno-poloneză intitulată Aglaja, a cărei premieră românească va avea loc în cadrul festivalului. Mai figureză în program expoziţii şi concerte: anul acesta va evolua pe scena Palatului Culturii renumitul Emy Dragoi, recunoscut drept “regele jazz-ului la acordeon” şi Hobo din Ungaria.
Intrarea la festival costă 15 lei, iar un abonament valabil pentru cele 5 zile ale evenimentului va avea preţul de 40 de lei.
Parteneri: Universitatea de Arte Tîrgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş
Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Naţional Cultural (Ungaria), Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas
Parteneri media: CineFan.ro, CinemaRx.ro, Art Act Magazine, vasarhely.ro, Vásárhelyi Hírlap, Népújság, Zile şi Nopţi, Zi de Zi, Ziarul de Mures, Erdély TV, Radio GaGa, Radio România Cultural, Radio Tîrgu–Mureş, Radio Cluj, TVR Tg.Mures