Parteneriatele economice și relațiile bilaterale ale României cu țările africane pot da tonul de încredere în regiune. Iată răspunsul secretarului de stat în Ministerul Economiei, Lucian Rus, la întrebarea RFI privind felul în care Organizația Internațională a Francofoniei poate contracara acțiunile neprietenoase ale Rusiei în Africa. OIF organizează de în perioada 27-29 martie la București, Misiunea Economică și Comercială a Francofoniei.
La cea ce-a patra ediție a Misiunii Economice și Comerciale a Francofoniei organizată până acum în România, participă sute de companii românești și intonaționale, precum și 20 de instituții internaționale. Misiunea își propune să faciliteze și stimuleze „dezvoltarea afacerilor într-un spațiu de prosperitate durabilă și inclusivă.” Mulți reprezentanți ai companiilor africane sunt prezenți la București. În contextul în care Rusia este în plină ofensivă în Africa încercând să convingă țările de pe acest continent de ceea ce numește pericolul vestului colectiv, i-am întrebat pe oficialii de la conferință în ce mod se pot contracara aceste acțiuni în cadrul OIF. Să-l ascultăm pe Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Economiei.
România are vechi relații de afaceri cu Africa
„Parteneriatele noastre economice, relațiile bilaterale a fost deschise de foarte mulți ani, sunt deschise și în prezent și ne dorim și noi ca și țară să fim prezenți pe această piață. De aceea încercăm împreună cu OIF prin aceste angajamente economice, prin în aceste parteneriate pe care vrem să le dezvoltăm, pentru că știm că tot ce înseamnă companii românești din industria au foarte mare experiență și au mai lucrat în țările africane. Este important să fim și noi prezenți acolo și cred că odată ce suntem și noi ca și companii românești și alături de parteneri în tot ceea ce înseamnă țările OIF putem da un ton de încredere și de a investi în tot ce înseamnă țările țările africane. Ele reprezintă un potențial foarte mare în momentul de față, atât pentru companiile noastre, cât și pentru companiile din întreaga lume. Este important ca relațiile bilaterale să le ținem foarte strâns legate și să dezvoltăm colaborările pe care noi le-am avut, le mai avem pe unele dintre ele, dar cu siguranță că avem atât de mult spațiu de dezvoltare.”… [continuare]
Accesați articolul integral pe rfi.ro