infoFestival
infoFestivalMuzica

A inceput Toamna Muzicala Clujeana cea de a XLVI-a editie

Debut triumfal în cea de a 46-a ediţie a Toamnei Muzicale Clujene – cel mai important şi mai longeviv festival internaţional anual de muzică clasică din România, după Festivalul Internaţional (bianual) „George Enescu”. După cum este cunoscut, prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965, cu o întrerupere de doi ani, acesta păstrîndu-şi ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii. Şi la această ediţie, oferta muzicală a festivalului este diversă, atît cronologic, cît şi componistic şi interpretativ. Nu vor lipsi surprizele/primele audiţii/premierele: prima a şi avut loc în seara inaugurală, prin vernisajul expoziţiei de artă decorativă a artistei clujene Manuela Botiş, expoziţie organizată în scop caritabil, pe toată durata festivalului, în foaierul Colegiului Academic. Sumele rezultate din vînzarea lucrărilor vor intra în contul campaniei pentru finalizarea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie” din Cluj-Napoca.
De mare interes se anunţă: primele audiţii care vor putea fi ascultate în recitalul cameral susţinut de TRIO-ALTO (Franţa-România); „Serenada în cheia fa” a formaţiei de violoncele NAPOCELLI; Concertul RenaiScienceFiction „Există viaţă pe Venus”; liedurile în primă audiţie de Enescu sau Ravel, propuse de Bianca şi Remus Manoleanu; recitalul de violoncel al lui Răzvan Suma cu Suitele pentru violoncel solo de Bach (cu proiecţie video); revenirea, după o lungă absenţă, a Orchestrei de cameră a Filarmonicii clujene, de această dată sub bagheta lui Ladislau Horvath (al cărui tată s-a aflat mulţi ani în fruntea partidei de vioară a Orchestrei Filarmonicii „Transilvania”); recitalul Ansamblului BAROC Transilvania sau recitalul de orgă al lui Steffen Schlandt; recitalul de chitară clasică susţinut de Trio ANDREI şi altele. Concertul extraordinar de închidere a festivalului, în care va evolua Orchestra de cameră „Franz Liszt” din Budapesta, va prilejui melomanilor audierea, în premieră, a timbrului noului pian de concert „Steinway”, recent achiziţionat de Filarmonică (cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj).

***

Festivalul continuă, aşadar, duminică, 7 octombrie a.c., la ora 19, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gh. Dima” (tradiţională instituţie parteneră a festivalului) cu recitalul cameral al TRIO-ALTO (franţa-România), alcătuit din: Daniel Kientzy – saxofon; Cornelia Petroiu – violă; Mihai Vârtosu – pian. În program: Cornel Ţăranu – Sonata pentru violă solo; „Remembering Bartok” pentru violă, saxofon şi pian • Gerald Glynn – Voila, p.a.a • Mihai Vârtosu – Impromptu p.a. • Helios Azoulay – Arpeggione de Schubert, poncif p.a. • Cornel Ţăranu – Kerkyra Trio p.a.
Formaţia, fondată în 2006, a fost primită cu entuziasm în lumea muzicală, graţie combinaţiei instrumentale inedite şi notorietăţii internaţionale a membrilor săi. Cei trei artişti au interpretat peste 50 de lucrări în primă audiţie absolută, toate dedicate formaţiei, în repertoriul acesteia figurînd lucrări de orientări diverse din muzica contemporană, ce acoperă o diversitate spaţială impresionantă.

***

Următorul concert – miercuri, 10 octombrie, ora 19, în Auditorium Maximum (Casa Universitarilor): „Serenadă în cheia fa” a formaţiei de violoncele NAPOCELLI, cu un program alcătuit din aranjamente muzicale din repertoriul universal.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...